導入事例

CASE

Project-менеджер: все про професію від навичок до зарплати

Тому підприємці часто оплачують профільне навчання своїм співробітникам. Якщо ви прийшли в ролі джуна і Вакансія Project Manager класно проявляєте себе, бізнесмен із задоволенням заплатить за ваше навчання, яке підвищить рівень до міддла, а потім і до сеньйора. Тому що чим більше ви вмієте, тим більше результату дасте його бізнесу.

  • Якщо використовувати оптимізм Проєктних менеджерів, то подумайте, наскільки важливою ланкою IT компанії ви можете стати.
  • Уміння працювати з JIRA, будувати красиві діаграми Ганта, чартери я поставив би в кінець списку.
  • Тому продакт і проджект зазвичай тісно співпрацюють.
  • Та треба витримати, пройти шлях до кінця, щоб побачити результат і відчути задоволення від нього.
  • Проєктний менеджер не відразу бачить реальний результат своєї роботи, а людині це потрібно з погляду психології.
  • Ці задачі вимагають від проджект-менеджера не тільки технічних знань, а й чудових організаторських здібностей, уміння працювати з людьми та ухвалювати рішення в умовах невизначеності.

Вы успешно подписались на рассылку

Іноді люди починають працювати проєктними менеджерами після того, як певний час попрацювали на якійсь технічній позиції — розробниками чи тестувальниками. Цей досвід допомагає в роботі, але він не обов’язковий. Та все ж без базових знань в ІТ проєктному менеджеру не обійтися. Іноді проєктний менеджер веде кілька проєктів, тоді кількість мітингів і документації збільшується. Звісно, в різних компаніях завдання, які виконує РМ, можуть суттєво відрізнятися. Далі йде детальний збір усіх вимог і планування проєкту.

Підтвердіть вашу ел. пошту

З рівнем нижче буде важче працювати та буде багато відмов при пошуку роботи. Крім того, вам потрібно буде шукати проєкти, на яких ви не часто комунікуватимете із замовником, або бути асистентом старшого та досвідченішого РМ’а. Щоб зрозуміти, чим відрізняється продакт від проджекта, достатньо переглянути їхні завдання. Якщо коротко, то Product-менеджер – це стратег, який фокусується на розробці та довгостроковому розвитку продукту.

Формування задач та контроль їх виконання

Implementing Lean Software Development – книга для тих, хто хоче більше знати про ітеративну розробку та зрозуміти, чому клієнт постійно змінює вимоги до продукту. До неї входять план проєкту, техзавдання, структура роботи та документи щодо її оцінки. З кожною зміною варто оновлювати інформацію у файлах. Здебільшого досвідчений РМ заробляє менше, ніж розробник (медіана $2500), проте більше, ніж QA-спеціаліст ($1500). Компанії з понад 50+ співробітниками схильні платити більше за роботу Рroject Мanager. Управлінці в будь-якій сфері — це люди, на плечах яких лежить відповідальність за ухвалення рішень.

хто такий Project Manager

Карьера в IT: должность Project Manager

хто такий Project Manager

Клієнт спілкується з командою прямо, спеціалісти задоволені, клієнт задоволений — все чудово. Я долучаюся тоді, коли щось не так, і допомагаю розв’язати проблему. Робота Project Manager — високооплачувана, перспективна та дуже цікава, але водночас — серйозна і відповідальна. Якщо ви замислюєтесь над тим, щоб будувати кар’єру в project management, точніше зрозуміти чи підійде вам ця професія можна, попередньо вивчивши її переваги та недоліки. Все це і навіть більше є в програмі нашого онлайн-курсу Project manager з нуля.

Це одна з тих професій, де багато залежить від схильності та м’яких навичок. Ви контролюєте кожен гвинтик у цьому величезному (або не дуже) механізмі. Нарешті впроваджуєте реально ефективний тайм-менеджмент і починаєте робити круті результати в кожній сфері. Дозволяє менеджерити завдання всередині проєкту та вибудовувати зв’язок між різними проектами.

💡 Знання та навички, необхідні для роботи Project Manager’y

Та коли робиш щось як менеджер, ніколи не можеш бути до кінця певним у наслідках своїх дій. Відповідно важливо мати досвід того, як ти пережив ту чи іншу ситуацію, щоб знати шляхи її вирішення, найкращі практики. Оскільки весь досвід пережити складно (чи й неможливо), корисно знати та розуміти досвід інших людей, твоїх колег. Через читання літератури, відвідування конференцій, спілкування отримувати його дуже круто. Продакт-менеджер призначає мітинг для команди розробників і презентує ідею. Нам показують концепцію проєкту, пояснюють основні бізнес-вимоги.

Стратегічні полягають у тому, щоб координувати загальну мету проекту, шлях до неї, а також швидкість пересування. В цей день у всьому світі звучать слова подяки на адресу менеджерів проектів за їх внесок в розвиток it, бізнесу, держав, в соціальній та інших сферах життя людства. Без енергії, таланту, винахідливості менеджерів проектів ми б сьогодні жили в іншому світі, багато ідей і винаходів не були б доведені до практичних результатів і продуктів.

Зараз я можу впевнено сказати, що в РМ має бути достатньо сил і віри в проєкт, з яким він буде працювати. Саме він є ключовою точкою, яка впливає на фінальний результат. Якщо ж із самого початку виникають сумніви в тому, що це не його напрям, або ж ідея не метчиться з внутрішнім баченням, project не зможе досягти максимуму у своїй роботі. Я в самій індустрії десь 12.5 років (до того в мене був «начальник КТВ»), перші 2.5 роки у Вінниці. Там проджект-менеджерами були — вчорашній лід 28 років і взагалі двоє на той час зубрів індустрії, чоловік і жінка 37 і 35 років відповідно. Всім було очевидно, що це наступний крок у кар‘єрі.

Згодом були й Студентський кубок, і товариські матчі між університетами, і Кубок Ректора КПІ. Я починала з ролі «саппорт-допоможи-врятуй-налаштуй» менеджера 😊 Але протягом одного лише року я отримала власний проєкт та почала працювати з командою з п’яти розробників. Був випадок, коли клієнт надіслав фото (скриншот свого екрану), там ієрогліфами було написано, що треба виправити. Іншого разу надійшов PDF-файл з японським текстом з правками. Тоді я копіювала текст у гугл-перекладач, з усім розбиралася.

Його завдання — побудувати ефективний процес роботи й дбати про те, щоб проєкт був успішним. Зазвичай проєктний менеджер відповідає за «трикутник проєкту» — час виконання, бюджет і скоуп (обсяг роботи). Та в різних компаніях і в різних проєктах обов’язки Project Manager можуть суттєво відрізнятися. Ключова роль PMа в компанії — керувати командою та разом з нею якісно реалізовувати поставлені цілі. Проектний менеджер — не суворий начальник, якого мають боятись. Навпаки, його ціль — зробити так, щоб команда, яка працює над проєктом, мала натхнення та мотивацію.

хто такий Project Manager

Я б рекомендував почати із самостійного вивчення матеріалів й паралельного пошуку людини з практичним досвідом, яка зможе допомогти розібрати питання, які залишаться. Отримавши посаду Project Manager, пам’ятайте – це не вершина вашої кар’єри. Чим більше ви будете розвивати свої навички, Навчатися новим прийомам роботи, тим більших висот ви зможете досягти на цьому терені. Або, при бажанні, перейти в іншу сферу, в якій стане в нагоді отриманий вами досвід керівництва проектами. Думаю, що більше технічного досвіду в РМ’а, то краще.

Підтвердження кваліфікації у вигляді сертифіката чи диплома не буде безпосередньо впливати на рішення, але стане великим плюсом. Подорожі, нова техніка, а іноді навіть автомобілі – те, що пропонують класні компанії як бонус, наприклад, за виконання річного плану за проєктом. Схильність до спілкування – чудовий плюс, як ви зрозуміли з попереднього розділу статті. Ви почнете застосовувати її навіть у повсякденному житті підсвідомо. Він відповідає за забезпечення того, щоб проект був успішно завершений у відповідності з вимогами замовника та з урахуванням обмежень, таких як бюджет та терміни виконання. У цей час можу гуляти, зустрічатися з друзями чи, наприклад, поїхати в Карпати.

Важливо також тверезо оцінювати себе, десь ставити під сумнів свою професійність і вдосконалюватись — відвідувати курси, воркшопи або вебінари. Поглибити свої знання можна також на зустрічах із колегами. Як бачите, посаду Project Manager досить складна, і висока зарплата обумовлена якісним виконанням своїх обов’язків. І платять її саме за сприятливий кінцевий результат, якого можна досягти, тільки володіючи потрібними якостями, знаннями, досвідом і умінням і бажанням працювати. Для втілення в життя будь-якого серйозного проекту потрібна ціла команда людей. І для того, щоб всі роботи відбувалися узгоджено і без перебоїв, На чолі команди стає Project Manager.

Якщо бізнес-команда вирішувала, що потрібно зробити, то ми вже ухвалюємо рішення, як це будемо робити. Вибираємо технічний стек, проєктуємо, створюємо дизайн архітектури, затверджуємо нюанси. Після цього ділимо проєкт на окремі завдання та плануємо роботу.

Я розумію потреби бізнесу і розумію інженерів — вони хочуть зробити якісний продукт, однак не овертаймити. На етапі «торгів» ми думаємо, де можна «стиснутися» — оптимізувати, трохи спростити архітектуру. Бізнес зі свого боку думає, яку частину функціоналу можна відрізати і випустити в наступній ітерації.

У ході роботи ви прокачуєте навички, які мають підприємці. Це відкриває класну перспективу стати бізнесменом. Якщо у вас є такі амбіції, підбираючи компанію для роботи, йдіть одразу в нішу, яка вам подобається. І робота, і розвиток у цьому напрямку приноситиме вам задоволення. Проджект-менеджери затребувані в компаніях різного рівня та ніші.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

相談したい・話を聞いてみたい方は